fredag 12 juni 2009

Grisblodet i panna



Vår och försommar primörernas tid, knippmorötter, knipplök och så förstås sparris. Ren och skär lycka med rent och skirat smör slagen till citrusdoftande smör sås, så har ordet munkopulation fått en annan innebörd, små enkla ting som är den renaste av lycka. Enkel matlagning är i allmänhet oxå den bästa. Det är nu blodpuddingen ska stekas och lingon bli rörda, nästan lika rörd som norrländska av stekspade, men alla är vi olika och vissa saker utförs utan eftertanke och på rutin. Sommar är tiden för gemene man att i trädgården starta små brasor där man kan vidbränna den allt för kostsamma biffen, för att sen luta sig tillbaka och säga det finns inget som nygrillat. Men de fakto ett resultat som i traditionell stekpanna det kan ej uppnås, så nog tuggar man i sig. Sen upprepas proceduren om och om igen, den sociala biten blir om inte annat tillfreds. Även grillpannor kan åsamka huvudskador, så det är lika bra att tiga still.

Inga kommentarer: