tisdag 27 januari 2009

Zorba

Idag är det dagen "D" idag ska man åter igen in i ett outforskat kök, Lika vilsen som ringrostig. Knivarna är slipade och skarpa, hjärnan går på högvarv, Och nattens drömmar har rört sig i dom olika kylarna vilken typ av råvara kommer att styra tillvaron vilken mat kommer att lagas och framför allt hur många kommer för att smörja kråset. Dom första timmarna är alltid lika ovissa, även trots mångårig erfarenhet, fjärilarna dansar en zorba i mag trakten, svetten kommer att forsa, lycklig lycklig kommer man med skräckblandad förtjusning, få ut tallrik efter tallrik. Sen kommer säkerheten insmygande man börjar få övertaget, man har lagat sig igenom menyn, det är nu man vill börja ändra på saker, man vill lägga sin egen skugga på tallriken. Efter ytterligare ett par dar har man järnkoll, det är nu man börjar leverera med stenkoll på var endaste bytta, man har slutat leta efter saker allt har sin givna plats. Plötsligt har matlagningen blivit kul, trots att man i ensamt majestät för så är det ensamarbete är synonymt med en kock. Man har inte fått smeknamnet den skeve utan anledning, vissa kockar tar över och ingen vet riktigt varför. Man kan nog säga att man kommer undan med en del så länge man lägger bra mat på en tallrik, finns ingen krögare som lägger sig i, därav "friheten" i yrket. Man kan fortsätta på inslagen bana man kan fortsätta att vara skev. Men fjärilarna kommer att dansa ett par dar till.

Inga kommentarer: